Pietrain

Na świecie cieszy się ogromnym zainteresowaniem jako rasa wybitnie mięsna hodowana w czystości rasy lub używana do krzyżówek towarowych, bądź do wyprowadzania nowych ras i linii genetycznych. Świnie tej rasy są niewielkie, tułów średniej długości, szeroki grzbiet o wyjątkowym umięśnieniu łopatek i ud – stąd utarło się określenie „świnie czteroszynkowe” Szynki mocno zaokrąglone, pękate, dobrze wypełnione. Nogi krótkie, głowa mała z krótkimi, przodu uszami. Umaszczenie szarobiałe z różną ilością niezbyt intensywnie wybarwionych czarnych łat, czasem czerwono rudych. Rasa ta odznacza się szybkim wzrostem i rozwojem do uzyskania masy ok. 75 kg, później nieco wolniej. Charakteryzuje się wybitną mięsnością, ma bardzo cienką słoninę i wysoki udział najwartościowszych wyrębów w tuszy. Wadą jest niska płodność i kłopoty z rozrodem (niezdolność do krycia lub odchowu prosiąt z powodu osłabienia kończyn). Jednak wybitna mięsność powoduje, że jest to znakomita rasa we wszystkich systemach krzyżowania – jako komponent ojcowski z rasami białymi i jako komponent ojcowski lub mateczny do produkcji knurów krzyżówkowych z rasami hampshire i duroc. Pozbawiony całkowicie genu stresu.

Informujemy, że knury użytkowane na Stacji Produkcji Nasienia w Śmiłowie są:

  • wolne od chorób łącznie z PRRS ( na bieżąco monitorowane przez PIW w Puławach)
  • wolne od genu wrażliwości na stres (zwierzęta są homozygotami dominującymi NN)
  • pozbawione genu RN
Numer knura Nazwa knura Rasa knura Pochodzenie Ojciec Matka Przyrost Mięsność % Indeks Liczba sutków
1302 HERKULES Z DOBRZEJEWIC PIETRAIN BELGIA BELGIA POLSKA 893 61,8 142 7/7
1780 VELO Z DOBRZEJEWIC PIETRAIN NIEMCY NIEMCY POLSKA 865 60,7 133 7/6