Na świecie cieszy się ogromnym zainteresowaniem jako rasa wybitnie mięsna hodowana w czystości rasy lub używana do krzyżówek towarowych, bądź do wyprowadzania nowych ras i linii genetycznych. Świnie tej rasy są niewielkie, tułów średniej długości, szeroki grzbiet o wyjątkowym umięśnieniu łopatek i ud – stąd utarło się określenie “świnie czteroszynkowe” Szynki mocno zaokrąglone, pękate, dobrze wypełnione. Nogi krótkie, głowa mała z krótkimi, przodu uszami. Umaszczenie szarobiałe z różną ilością niezbyt intensywnie wybarwionych czarnych łat, czasem czerwono rudych. Rasa ta odznacza się szybkim wzrostem i rozwojem do uzyskania masy ok. 75 kg, później nieco wolniej. Charakteryzuje się wybitną mięsnością, ma bardzo cienką słoninę i wysoki udział najwartościowszych wyrębów w tuszy. Wadą jest niska płodność i kłopoty z rozrodem (niezdolność do krycia lub odchowu prosiąt z powodu osłabienia kończyn). Jednak wybitna mięsność powoduje, że jest to znakomita rasa we wszystkich systemach krzyżowania – jako komponent ojcowski z rasami białymi i jako komponent ojcowski lub mateczny do produkcji knurów krzyżówkowych z rasami hampshire i duroc. Pozbawiony całkowicie genu stresu.
Informujemy, że knury użytkowane na Stacji Produkcji Nasienia w Śmiłowie są:
Numer knura | Nazwa knura | Rasa knura | Ojciec | Matka | Przyrost | Mięsność % | BLUP ZWH | Indeks | Liczba sutków |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
06453-0036/18 | WAGNER Z DOBRZEJEWIC | PIETRAIN | NIEMCY | POLSKA | 966 | 63,4 | - | 159 | 7/7 |
06453-0485/19 | SOLIN Z DOBRZEJEWIC | PIETRAIN | AUSTRIA | POLSKA | 879 | 61,2 | 10,65 | - | 7/7 |